skip to main | skip to sidebar

DARI DAPUR

  • NASI
  • AYAM
  • DAGING
  • IKAN
  • SAYUR
  • MI
  • LAKSA
  • WESTERN
  • MINUMAN
  • KUIH MODEN
  • KUIH TRADISIONAL
  • BISKUT
  • BUBUR
  • KERABU
  • SEAFOOD

Thursday, February 18, 2010

IKAN KELI MASAK LEMAK CILI PADI

BAHAN-BAHAN:

4 ekor ikan keli bakar

20 tangkai cili padi (kisar)

3 batang serai (titik)

3 sudu besar bawang (kisar)

2 helai daun kunyit

2 keping asam gelugur

1/2 kg santan

2 cawan air


CARA MENYEDIAKAN:

1. Masukkan cili padi, serai, bawang serta air ke dalam periuk dan biarkan sehingga air mendidih selama lima minit.

2. Kemudian tuangkan santan, asam gelu­gur, garam, gula dan daun kunyit.

3. Kacau sehingga sedikit pekat dan kemudian dituangkan ke atas ikan keli bakar.

4. Boleh juga ikan keli tadi dimasukkan sekali dalam santan


Posted by dillasham87 at 6:14 PM
Labels: MASAKAN IKAN

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

TENGAH ONLINE

Online Users

PENGUNJUNG DAPUR

PENGIKUT SETIA

SEMBANG MASAK MASAK